XVI. Gorazdov literárny Prešov

16.12.2011 Prešov

Decembrový Prešov sa každý rok oblieka do vianočnej výzdoby, ktorá rozžiaruje jeho ulice. Je plný uzimených, ale usmievavých ľudí, ktorí si navzájom prajú požehnané sviatky plné lásky a pokoja. V tomto roku už šestnástykrát do jeho života vstúpili ľudia, ktorých svetom je aj svet literatúry. Ľudia, ktorých oslovila celoštátna súťaž s medzinárodnou účasťou v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy - Gorazdov literárny Prešov. Desiaty december 2011 bol dňom, keď sa v priestoroch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove zišli autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie z tých, ktoré boli v tomto roku zaslané do súťaže. V tento deň sa na jej pôde konalo slávnostne vyhlásenie výsledkov XVI. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova.
Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, DJZ Šarišské osvetové stredisko Prešov, Národné osvetové centrum Bratislava, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXII. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005 – 2015 v tomto roku konalo opäť pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.
Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzila prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich vysoká účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v januári 2011 a do októbra sa do nej zapojilo 43 autorov, 14 detí, 12 autorov prispelo v sekcii prózy, 1 autorka v sekcii drámy a 19 autorov zaslalo príspevky do sekcie poézie.
Ich tvorbu hodnotila porota v zložení Doc. Marta Součková, PhD., PhDr. Peter Karpinský, PhD. a Mgr. Ján Gavura. PhD. ktorí o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:
V sekcii poézie prvé miesto získala Nina Kollárová /Stará Ľubovňa/ a Marek Sopko /Bošany/. Druhé miesto patrilo Erike Virostkovej /Stará Ľubovňa/. Michaela Majerčáková si odniesla diplom a ceny za tretie miesto. Čestné uznania boli v tejto sekcii udelené Veronike Grešovej /Stará Ľubovňa/, Viere Kubovčikovej /Spišská Nová Ves/, Ivane Amanovej /Prešov/ .
V sekcii prózy bolo najvyšším ocenením druhé miesto, ktoré patrilo Kataríne Želinskej /Sabinov/. Práce Jozefa Mydlu /Prešov/ a Andrei Nákačkovej /Nižná – Tvrdošín/ boli ocenené tretím miestom. Katarína Želinská zaslala do súťaže aj príspevok v sekcii drámy a jej tvorba bola ocenená druhým miestom.
Najviac autorov bolo už tradične ocenených v kategórii detskej tvorby, kde porotu zaujala tvorba ôsmich prispievateľov. Najvyššie ocenenie - prvé miesta - si odniesli dvaja nádejní literárni autori. Filip Mišenčík /Sabinov/ a Adam Štefunko /Bratislava/. Jana Biganičová /Stará Ľubovňa/ získala druhé miesto a tvorba Samuela Ondriju /Prešov/ bola ocenená tretím miestom. Čestné uznania si odniesli autorky zo staroľubovnianskej literárnej školy /ZUŠ J. Melkoviča, Stará Ľubovňa/, a to Barbora Plutová, Miroslava Ščigulinská, Renáta Stričová, Emma Tomková
Na návrh organizátorov boli udelené aj 2 mimoriadne ceny, Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove a Cena oblastného pracoviska Matice slovenskej v Prešove. Tá 1. patrila Jozefovi Mydlovi a Miroslave Ščigulinskej. Cenu Matice slovenskej si odniesli Ivana Amanová a Samuel Ondrija..
Vyhlásenie výsledkov súťaže sa nieslo v slávnostnej predvianočnej atmosfére. Úvodný príhovor predniesol riaditeľ DJZ - ŠOS Mgr. Ján Hanzo. Vzácnymi hosťami boli Ing. Marián Tkáč, predseda Matice slovenskej, Kancelár a riaditeľ ABÚ Theol. Univ. Peter Lach, PeadDr. Miroslav Holečko, kurátor pre kresťanské tradície NOC v Bratislave a PhDr. Ladislav Matisko, predseda Krajskej rady Matice slovenskej. Všetci zúčastnení sa prihovorili prítomným autorom, vyslovili uznanie za ich tvorbu a snahu rozvíjať literatúru na kresťanských tradíciách. Zúčastnených listom pozdravil Mons. Dr.h.c. Ján Hirko.
V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Gréckokatolícky katedrálny spevácky zbor pod vedením Valérie Hricovovej. Montáž textov Štefana Moravčíka pod názvom Predkovia /výber zo zbierky Moravianska Venuša/ odznela v pôsobivej interpretácii PhDr. Márie Kotorovej a texty víťazných poetiek boli zarecitované v podaní Miriamy Sabovej /ZUŠ M. Moyzesa Prešov/.
Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, pamätný hlinený reliéf, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie sa konalo s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Matice slovenskej.

Druhej časti - pracovnému semináru zameranému na analýzu ocenených textov - bolo venované poobedňajšie stretnutie autorov s členmi odbornej poroty.
Gorazdov literárny Prešov vstúpil do záveru druhej dekády svojej existencie. Opätovne potvrdil svoj význam v živote začínajúcich literárnych autorov. Veríme, že aj v nasledujúcom ročníku potvrdí svojou kvalitou vzrastajúcu úroveň predchádzajúcich 16 ročníkov a už dnes sa tešíme na stretnutia s novými textami a ich autormi.

V Prešove, 13. 12. 2011

PhDr. Dagmar Rusnáková,
metodička ŠOS
 

Vyberte región